تست تحریک ACTH

تاریخ انتشار:۱۳۹۹/۱۱/۲۰
آخرین آپدیت:۱۴۰۰/۶/۳
آزمایش تست تحریک ACTH برای کمک به تشخیص نارسایی اولیه آدرنال (بیماری آدیسون) و تشخیص مشکلات مربوط به غده هیپوفیز (نارسایی ثانویه آدرنال) انجام می‌شود.

اسامی مترادف

تست تحریک هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH)تست تحریک کوزینتروپین (کورتروزین)آزمایش کورتیکوتروپینتست تحریک ACTHتست چالش ACTH

نام‌های رسمی

ACTH-Stimulation Test

چرا آزمایش انجام می شود؟

برای کمک به تشخیص نارسایی اولیه آدرنال (بیماری آدیسون) و تشخیص مشکلات مربوط به غده هیپوفیز (نارسایی ثانویه آدرنال) از این آزمایش استفاده می‌شود.

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

هنگامی‌ که سطح کورتیزول خون پایین است و یا پزشک شک می‌کند که غدد فوق‌کلیوی به اندازه کافی هورمون کورتیزول تولید نمی‌کنند و یا این‌که غده هیپوفیز به اندازه کافی هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) تولید نمی‌کند، از این آزمایش استفاده می‌شود.

نمونه مورد نیاز

ابتدا یک نمونه خون (از طریق ورید بازویی) جمع‌آوری می‌شود و سپس مقدار کمی از ماده سنتتیک ACTH به عضله (IM) یا به ورید (به صورت داخل وریدی) تزریق می‌شود. سپس در فاصله‌ی ۳۰ دقیقه و یا ۶۰ دقیقه پس از تزریق وریدی داروی مذکور نمونه‌های دیگر خون گرفته می‌شود.

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

دستورالعمل‌هایی که توسط پزشک ارائه می‌شود را رعایت کنید. در برخی موارد ممکن است به شما آموزش داده شود که از مصرف برخی داروها در روز آزمایش خودداری کنید.

شرح آزمایش

اگرچه از نام آزمایش تحریک ACTH به نظر می‌رسد که هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH)  را اندازه‌گیری کند، اما در واقع روشی است که برای ارزیابی تولید کورتیزول و کمک به تشخیص نارسایی آدرنال استفاده می‌شود.

کورتیزول هورمونی است که توسط دو غده کوچک که در بالای کلیه‌ها قرار دارند (غدد فوق کلیوی)، تولید می‌شود. کورتیزول در متابولیسم پروتئین‌ها، لیپیدها و کربوهیدرات‌ها نقش دارد. این هورمون سطح گلوکز خون را تحت تأثیر قرار می‌دهد، به حفظ فشار خون کمک می‌کند و همچنین به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. به طور معمول سطح کورتیزول در خون با یک الگوی ثابت در طول روز افزایش و کاهش می یابد (که تغییرات روزانه نامیده می‌شود)، به این صورت که اندکی پس از بیدار شدن به اوج خود می‌رسد، سپس به تدریج کاهش یافته تا این‌که در زمان خواب به کم‌ترین میزان خود برسد.

تولید کورتیزول توسط غدد فوق کلیوی به وسیله‌ی یک سیستم فیدبک منفی که هیپوتالاموس در مغز و غده هیپوفیز (اندام کوچکی که در زیر مغز قرار دارد) را درگیر می‌کند، تنظیم می‌شود.

سوالات متداول