شمارش گلبولهای قرمز خون
اسامی مترادف
نامهای رسمی
چرا آزمایش انجام می شود؟
برای بررسی تعداد گلبول های قرمز خون (RBC).
برای غربالگری، کمک به تشخیص، یا پایش بر شرایط موثر بر گلبولهای قرمز
چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟
به عنوان بخشی از آزمایش شمارش کامل خون (CBC)، در طی یک معاینه پزشکی، یا هنگامی که پزشک مشکوک به بیماری مانند کم خونی (کاهش تعداد گلبولهای قرمز) یا پلی سیتمی (افزایش تعداد گلبولهای قرمز) میباشد.
نمونه مورد نیاز
نمونه خون که از ورید بازو یا از سر انگشتان دست (کودکان و بزرگسالان) یا از پاشنه پا (نوزادان) گرفته میشود.
آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟
خیر.
شرح آزمایش
سلولهای قرمز خون که گلبولهای قرمز نیز نامیده میشوند، سلولهایی هستند که در خون گردش میکنند و اکسیژن را به بدن منتقل میکنند. تعداد گلبولهای قرمز مجموع تعداد گلبولهای قرمز خون است که در نمونه خون شما وجود دارد. این یک آزمایش در بین چندین آزمایش است که در شمارش کامل خون (CBC) گنجانده شده و اغلب در بررسی کلی سلامت فرد مورد استفاده قرار میگیرد.
خون از چند نوع سلول مختلف معلق در مایعی بهنام پلاسما تشکیل شده است. علاوه بر گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید خون و پلاکتها نیز وجود دارد. این سلولها در مغز استخوان تولید میشوند و بعد از بالغ شدن در جریان خون آزاد میشوند. گلبولهای قرمز به طور معمول حدود 40٪ از حجم خون را تشکیل میدهد. گلبولهای قرمز حاوی هموگلوبین است، پروتئینی که به اکسیژن متصل میشود و این سلول را قادر میسازد اکسیژن را از ریهها به بافتها و اندامهای بدن منتقل کند. گلبولهای قرمز همچنین به انتقال بخشی از دی اکسید كربن (ماده زائد متابولیسم سلولی) از بافتها و اندامها به ریهها (جایی كه دفع میشود) كمك میكند. طول عمر معمول یک گلبول قرمز 120 روز است.
بنابراین مغز استخوان باید به طور مداوم گلبولهای قرمز جدید تولید کند تا جایگزین آنهایی شود که پیر شده یا در اثر خونریزی از بین میروند. تعدادی از شرایط میتوانند بر تولید گلبولهای قرمز تأثیر بگذارند و برخی شرایط ممکن است منجر به خونریزی قابل توجه شود. سایر اختلالات ممکن است طول عمر گلبولهای قرمز را در گردش تحت تأثیر قرار دهند، به خصوص اگر گلبولهای قرمز به دلیل نقص ارثی یا اکتسابی یا غیرطبیعی تغییر شکل دهند. این شرایط ممکن است منجر به افزایش یا کاهش تعداد گلبولهای قرمز شود. تغییرات در تعداد گلبولهای قرمز معمولاً منعکس کننده تغییرات دیگر آزمایشات گلبولهای قرمز، از جمله سطح هماتوکریت و هموگلوبین است.
اگر سرعت از بین رفتن گلبولهای قرمز سریعتر از سرعت جایگزینی آن باشد، یا اگر تولید مغز استخوان مختل شود، یا اگر گلبولهای تولیدی به طور طبیعی کار نکند، یا هموگلوبین کافی نداشته باشد، ممکن است دچار کم خونی شوید. این بر میزان رسیدن اکسیژن به بافتها تأثیر میگذارد. اگر گلبولهای قرمز بیش از حد تولید و آزاد شود، میتوانید به پلی سیتمی مبتلا شوید. این مسئله میتواند باعث غلیظ شدن خون، کاهش جریان خون و مشکلات مربوط به آن مانند سردرد، سرگیجه، مشکلات بینایی و حتی لخته شدن بیش از حد یا حمله قلبی شود.