حاملگی (hCG)

تاریخ انتشار:۱۳۹۹/۱۱/۲۲
آخرین آپدیت:۱۴۰۰/۶/۳
آزمایش حاملگی (hCG) برای تأیید بارداری، کمک به شناسایی حاملگی نابجا یا خارج رحمی و پایش بر بارداری که ممکن است در معرض خطر شکست باشد، انجام می‌شود.

اسامی مترادف

hCG کیفی hCG کمی hCG Pregnancy Total beta hCG Beta hCG

نام‌های رسمی

Pregnancy Test-hCG

چرا آزمایش انجام می شود؟

  • برای تأیید بارداری
  • برای کمک به شناسایی حاملگی نابجا یا خارج رحمی
  • برای پایش بر بارداری که ممکن است در معرض خطر شکست باشد
  • گاهی قبل از انجام برخی از درمان‌های پزشکی، برای جلوگیری از آسیب احتمالی به جنین، لازم است شخص از نظر حاملگی بررسی شود
  • به عنوان بخشی از پنل آزمایشات برای غربالگری ناهنجاری‌های جنین نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

(به غربالگری سندرم داون در سه ماهه اول و غربالگری سرم مادران در سه ماهه دوم مراجعه کنید.)

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

  • زمانی که به حامله بودن خود مشکوک هستید (آزمایش پس از ۱۰ روز بعد از عقب افتادن قاعدگی، انجام می‌شود و برخی از روش‌ها می‌توانند hCG را حتی زودتر تشخیص دهند).
  • هنگامی که علائم و نشانه‌هایی دارید که نشان می‌دهد ممکن است بارداری خارج رحمی داشته باشید یا حاملگی ناموفق بوده است.
  • قبل از برخی از درمان‌های پزشکی.

نمونه مورد نیاز

یک نمونه ادرار، ترجیحاً نمونه‌ی اول صبح و یا نمونه خونی که از ورید بازویی گرفته می‌شود.

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

قبل از جمع آوری نمونه ادرار برای آزمایش بارداری، از نوشیدن مقادیر فراوان مایعات خودداری کنید زیرا ادرار بیش از حد رقیق شده ممکن است نتایج منفی کاذب ایجاد کند.

هیچگونه آمادگی خاصی برای نمونه خون لازم نیست.

شرح آزمایش

گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) هورمونی است که توسط جفت یک زن باردار تولید می‌شود. در اوایل بارداری، سطح این هورمون در خون افزایش می‌یابد و از طریق ادرار حذف می‌شود. آزمایش بارداری، میزان هورمون گنادوتروپین جفتی موجود در خون یا ادرار را سنجیده و حاملگی را تأیید یا رد می‌کند.

در هفته‌های اولیه بارداری، hCG در حفظ عملکرد جسم زرد مهم است. تولید هورمون گنادوتروپین جفتی در سه ماهه اول بارداری (۱۰-۸ هفته) به‌طور پیوسته افزایش می‌یابد و در حدود هفته ۱۰ پس از آخرین سیکل قاعدگی به اوج خود می‌رسد. در ادامه‌ی حاملگی سطح هورمون به آرامی کاهش می‌یابد. طی چند هفته پس از زایمان مقدار این هورمون دیگر قابل تشخیص نیست.

وقتی حاملگی خارج از رحم اتفاق می‌افتد (حاملگی نابجا یا اکتوپیک)، میزان hCG در خون با سرعت کمتری افزایش می‌یابد. هنگامی که به حاملگی خارج رحمی مشکوک هستید، اندازه‌گیری سطح hCG در خون (آزمایش کمی) با گذشت زمان ممکن است در کمک به تشخیص بارداری خارج رحمی مفید باشد. 

به طور مشابه، ممکن است هنگامی که نوزاد در حال رشد (جنین) دارای نقص کروموزوم مانند سندرم داون باشد، سطح خونی هورمون گنادوتروپین جفتی غیرطبیعی باشد. از آزمایش hCG به عنوان بخشی از غربالگری برای ناهنجاری‌های جنین بین هفته‌های ۱۱ تا ۲۰ بارداری، به طور معمول همراه با چند آزمایش دیگر استفاده می‌شود. (برای اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه سندرم داون سه ماهه اول یا غربالگری سرم مادران در سه ماهه دوم مراجعه کنید.)

 

سوالات متداول