هورمون لوتئوتروپین
اسامی مترادف
نامهای رسمی
چرا آزمایش انجام می شود؟
- برای بررسی مسائل باروری یا ارزیابی سلامت اندامهای تولید مثل (تخمدانها یا بیضهها)؛
- در زنان، برای تعیین اینکه آیا تخمکگذاری انجام شده است یا خیر
- برای بررسی عملکرد هیپوفیز
- در کودکان، برای بررسی تاخیر در بلوغ یا بلوغ زودرس.
چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟
- در زنان، هنگامی که در باردار شدن مشکل دارند یا دورههای قاعدگی نامنظم یا طولانی دارند و نیز هنگامی که در طی دورههای جنسی ماهانه، زمان تخمکگذاری را دنبال میکنند از این تست استفاده میشود.
- در مردان، هنگام بروز مشکل بارداری در همسرشان و یا هنگامیکه تعداد اسپرم کم است، یا کاهش توده عضلانی و یا کاهش میل جنسی وجود دارد، این آزمایش درخواست میشود.
- هنگامی که پزشک معالج شما فکر میکند علائمی از اختلال هیپوفیز یا اختلال هیپوتالاموس وجود دارد.
- هنگامی که پزشک مشکوک میشود که بلوغ کودک به تأخیر افتاده است یا زودتر از حد انتظار در حال وقوع است.
نمونه مورد نیاز
نمونه خون وریدی که از سیاهرگ بازوئی گرفته میشود.
آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟
آمادگیِ خاصی برای آزمایش لازم نیست، اما در زنان باید در زمانهای مشخصی از چرخه قاعدگی آنها گرفته شود.
شرح آزمایش
هورمون لوتئینهکننده (LH) هورمونی است که با تولید مثل مرتبط است. تحریک تخمدان یا بیضه منجر به آزاد شدن تخمک از تخمدان در زنان یا تولید تستوسترون در مردان میشود. این آزمایش میزان هورمون لوتئین ساز را در خون اندازهگیری میکند.
LH توسط قسمت پیشین غده هیپوفیز تولید میشود (اندام کوچکی که در مرکز سر در پشت حفره سینوس در پایه مغز قرار دارد). کنترل تولید LH یک سیستم پیچیده است که شامل هیپوتالاموس در مغز، غده هیپوفیز و هورمون های تولید شده توسط تخمدانها و بیضهها است.
در زنان در سنین باروری، چندین هورمون (LH، هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH)، استروژن و پروژسترون) طی یک دوره خاص در طی هر چرخه قاعدگی بالا و پایین میروند. چرخه قاعدگی زنان به فازهای فولیکولار و لوتئال تقسیم میشوند که هر مرحله حدود ۱۴ روز طول میکشد. نزدیک انتهای فاز فولیکولار، یعنی در اواسط سیکل ماهانه افزایش FSH و LH وجود دارد. این افزایش باعث تخمک گذاری میشود، یعنی موجب پارگی فولیکول تخمک روی تخمدان و آزاد شدن تخمک میشود.
در طی مرحله لوتئال، محلی که در آن فولیکول تخمک پاره شده به "جسم زرد" تبدیل میشود. آزاد شدن LH جسم زرد را تحریک کرده و شروع به تولید پروژسترون میکند. سطح FSH و LH کاهش مییابد، در حالی که غلظت پروژسترون و استرادیول افزایش مییابد. اگر تخمک بارور نشود، این سطح هورمون پس از چند روز به نوبه خود کاهش مییابد. خونریزی قاعدگی شروع میشود و وقتی پایان مییابد، چرخه دوباره آغاز میگردد.
با افزایش سن زن و یائسگی، عملکرد تخمدان کمتر شده و در نهایت متوقف میشود. همانطور که این اتفاق میافتد، سطح FSH و LH افزایش مییابد.
در مردان، LH سلولهای لایدیگ را در بیضهها تحریک کرده و تستوسترون تولید میکند. سطح LH در مردان پس از بلوغ نسبتاً ثابت است. سطح تستوسترون بالا بازخورد منفی به غده هیپوفیز و هیپوتالاموس ارائه میدهد، بنابراین مقدار LH ترشح شده کاهش مییابد.
در نوزادان و کودکان، سطح LH اندکی پس از تولد افزایش مییابد و سپس به سطح بسیار پایین میرسد (در پسران در ۶ ماهگی و در دختران در ۱ تا ۲ سالگی).
در حدود سنین ۸ تا ۶ سال، یعنی قبل از شروع بلوغ و رشد خصوصیات جنسی ثانویه سطح هورمون دوباره افزایش مییابد.