لاکتات

تاریخ انتشار:۱۳۹۹/۱۱/۲۱
آخرین آپدیت:۱۴۰۱/۵/۲۷
آزمایش لاکتات برای تشخیص سطح بالای لاکتات در خون، که ممکن است نشانه کمبود اکسیژن (هیپوکسی) یا پاکسازی ناکافی لاکتات از خون باشد، استفاده می‌شود.

اسامی مترادف

آزمایش اسید لاکتیک لاکتات مایع نخاع Lactic Acid CSF Lactate

نام‌های رسمی

Lactate

چرا آزمایش انجام می شود؟

برای تشخیص سطح بالای لاکتات در خون، که ممکن است نشانه کمبود اکسیژن (هیپوکسی) یا وجود سایر شرایطی باشد که باعث تولید بیش از حد لاکتات، یا پاکسازی ناکافی لاکتات از خون می‌شود.

این آزمایش برای غربالگری وضعیت سلامتی استفاده نمی‌شود.

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

  • هنگامی که علائمی مانند تنفس سریع، حالت تهوع و تعریق دارید که نشان دهنده کمبود اکسیژن یا pH غیر طبیعی خون (عدم تعادل اسید/باز) است.
  • هنگامی که پزشک در معاینات خود به سپسیس، شوک، حمله قلبی، نارسایی احتقانی شدید قلب، نارسایی کلیه، یا دیابت درمان نشده (کنترل نشده) مشکوک می‌شود.
  • وقتی پزشک مشکوک است که شما یک اختلال نادر متابولیکی یا میتوکندریائی را به ارث برده‌اید.
  • هنگامی که علائم اسیدوز لاکتیک دارید مانند تنفس خوشبو (یا تنفس با بوی میوه)، درد شکم، گیجی یا پوست خنک و ملتهب.

نمونه مورد نیاز

نمونه‌خون از ورید بازویی گرفته می‌شود. گاهی ممکن است نمونه‌خون شریانی از شریان گرفته شود.

ممکن است نمونه‌ای از مایع مغزی نخاعی توسط پزشک گرفته شود.

سطوح لاکتات خون معمولاً یا بدون استفاده از تورنیکت یا با تورنیکتی که در طول خون‌گیری باید بست بماند گرفته می‌شود. استفاده از تورنیکت و رهاسازی و فشار دادن مشت می‌تواند سطح لاکتات را در نمونه خون افزایش دهد.

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

به طور کلی، خیر. تنها در برخی موارد، پزشک ممکن است از شما بخواهد که چند ساعت قبل از آزمایش ورزش نکنید یا 8 تا 10 ساعت قبل از آزمایش از خوردن یا نوشیدن چیزی غیر از آب خودداری کنید.

شرح آزمایش

لاکتات یکی از موادی است که حین تبدیل مواد غذایی به انرژی، توسط سلول‌ها تولید می‌شود (متابولیسم سلولی) و بیشترین میزان تولید در ماهیچه‌ها اتفاق می‌افتد. بسته به pH، گاهی اوقات به شکل اسید لاکتیک وجود دارد. با این وجود، با حفظ pH خنثی توسط بدن، بیشتر آن به شکل لاکتات در خون وجود دارد. در این آزمایش میزان لاکتات در خون یا به ندرت در مایع مغزی نخاعی (CSF) اندازه گیری می‌شود.

معمولا، سطح لاکتات در خون و CSF پایین است. هنگامی که اکسیژن کافی در سطح سلولی وجود ندارد یا هنگامی که راه اصلی تولید انرژی در سلول‌های بدن مختل می‌شود، لاکتات بیش از حد توسط سلول‌های ماهیچه‌ای، گلبول‌های قرمز‌خون، مغز و سایر بافت‌ها تولید می‌شود. لاکتات اضافی می‌تواند منجر به اسیدوز لاکتیک شود.

محل اصلی تولید انرژی در داخل سلول‌ها در میتوکندری‌ها که نیروگاه‌های کوچک قدرت هستند در درون بیشتر سلول‌های بدن اتفاق می‌افتد. میتوکندری‌ها از گلوکز و اکسیژن برای تولید ATP (آدنوزین تری‌فسفات)، منبع اصلی انرژی بدن استفاده می‌کنند. به این فرآیند، تولید انرژی هوازی می‌گویند.

هرگاه سطح اکسیژن سلولی کاهش یابد یا میتوکندری‌ها به درستی کار نکنند، بدن باید برای متابولیسم گلوکز و تولید ATP به انرژی کم‌تری روی می‌آورد. این حالت تولید انرژی بی‌هوازی نامیده می‌شود و محصول فرعی اولیه اسید لاکتیک است که توسط کبد پردازش (متابولیزه) می‌شود.

هنگامی که اسید لاکتیک سریع‌تر از آن‌که کبد بتواند آن را تجزیه کند تولید شود، می‌تواند در بدن و خون تجمع یابد.  

لاکتات اضافی ممکن است یکی یا ترکیبی از موارد زیر را نشان دهد:

  • کمبود اکسیژن (هیپوکسی)
  • وجود شرایطی که باعث افزایش تولید لاکتات می‌شود.
  • وجود شرایطی که باعث کاهش پاکسازی لاکتات از بدن می‌شود.

هنگامی که تولید اسید لاکتیک به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد، گفته می‌شود فرد مبتلا به هیپرلاکتاتمیا است که با تجمع اسید لاکتیک بیشتر می‌تواند به اسیدوز لاکتیک برسد. بدن اغلب می‌تواند اثرات هایپر لاکتاتمی را جبران کند، اما اسیدوز لاکتیک می تواند آنقدر شدید باشد که تعادل اسید/باز (pH) فرد را مختل کرده و علائمی مانند ضعف عضلانی، تنفس سریع، تهوع، استفراغ، تعریق و حتی کما ایجاد کند.

شرایط متعددی وجود دارد که می‌تواند باعث افزایش سطح لاکتات شود. 

"نتیجه آزمایش به چه معناست؟" در سوالات متداول زیر برای اطلاعات بیشتر بخوانید.

 

سوالات متداول