تشخیص دیابت حاملگی

تاریخ انتشار:۱۳۹۹/۱۱/۲۱
آخرین آپدیت:۱۴۰۰/۸/۱۷
آزمایش های تشخیص دیابت حاملگی برای غربالگری و تشخیص دیابت در دوران بارداری انجام می شود.

اسامی مترادف

آزمایش گلوکز برای تشخیص دیابت بارداریGlucose Tolerance Test for Gestational Diabetes

نام‌های رسمی

Glucose Tests for Gestational Diabetes

چرا آزمایش انجام می شود؟

برای غربالگری و تشخیص دیابت در دوران بارداری، به‌عبارت دیگر برای تشخیص دیابت بارداری انجام می‌شود.

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

بیشتر خانم‌ها از هفته ۲۴ تا ۲۸ بارداری از نظر دیابت بارداری غربال می‌شوند.

اگر شک ابتلای قبلی به دیابت وجود داشته باشد و یا عوامل خطر برای دیابت بارداری وجود داشته باشد در این‌صورت این آزمایش در اوایل دوره بارداری انجام می‌شود.

نمونه مورد نیاز

نمونه‌های خون که از ورید بازویی در فواصل زمانی مشخصی گرفته می‌شود.

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

نحوه‌ی آمادگی بستگی به این دارد که آیا تست تحمل گلوکز یک مرحله‌ای یا دو مرحله‌ای درخواست شده باشد.

تست یک مرحله‌ای تحمل گلوکز خوراکی ۲ ساعته: قبل از اینکه نمونه خون اولیه گرفته شود، باید ناشتا باشید (معمولاً یک شب). سپس به شما مقدار۷۵ گرم گلوکز به‌صورت شربت برای نوشیدن داده می‌شود و نمونه‌ی خون شما در فواصل ۱ ساعت و ۲ ساعت پس از نوشیدن شربت گرفته می‌شود.

تست دو مرحله‌ای:

تست چالش گلوکز: نیازی به ناشتایی نیست. به شما دوز ۵۰ گرم گلوکز داده می‌شود و بعد از ۱ ساعت نمونه‌ی خون شما گرفته می‌شود.

اگر نتیجه ی این تست (تست چالش) غیرطبیعی باشد، یک آزمایش تحمل گلوکز خوراکی ۳ ساعته انجام می‌شود. قبل از اینکه نمونه اولیه خون گرفته شود باید ناشتا باشید. سپس مقدار ۱۰۰ گرم گلوکز به شما داده می‌شود و نمونه‌ی خون شما در فواصل ۱ ساعت، ۲ ساعت و ۳ ساعت پس از خوردن دوز تجویز شده گرفته می‌شود.

شرح آزمایش

گلوکز منبع اصلی انرژی سلول‌های بدن و تنها منبع انرژی مغز و سیستم عصبی است. برای تامین این انرژی باید یک منبع ثابت وجود داشته باشد و سطح نسبتاً ثابت گلوکز باید در خون حفظ شود. آزمایشات تحمل گلوکز به تشخیص دیابت بارداری (دیابتی که در دوران بارداری پدید می‌آید) کمک می‌کند.

زنان مبتلا به دیابت بارداری و نوزادان آن‌ها می‌توانند در حین بارداری و همچنین پس از زایمان درمان مناسب را دریافت کنند. در صورت عدم درمان، مادران مبتلا به دیابت بارداری می‌توانند بیش از حد مورد نیاز گلوکز را به نوزادان در حال رشد منتقل کنند و جنین آن‌ها ممکن است وزن زیادی پیدا کند. این مادران ممکن است نوزادان درشتی به دنیا آورند (وزن ۹ پوند یا بیشتر)، که می‌تواند عوارضی را برای مادران و نوزادان آن‌ها ایجاد کند، مانند زایمان دشوار و خونریزی شدید پس از زایمان یا نیاز به زایمان سزارین.

زنان مبتلا به دیابت بارداری به احتمال زیاد به سایر بیماری‌ها مانند فشار خون بالا مبتلا می‌شوند. احتمال ابتلا به پره اکلامپسی در زنان مبتلا به دیابت بارداری افزایش می‌یابد.

نوزادانی که از مادران مبتلا به دیابت بارداری متولد می‌شوند، ممکن است در حین زایمان به دلیل اندازه، ضربه بیشتری ببینند. آنها ممکن است عوارض دیگری مانند مشکلات تنفسی، ابتلا به زردی و ممکن است با سطح گلوکز پایین متولد شوند. همچنین خطر  نوزاد مرده متولد شده افزایش می‌یابد.

هم زنانی که دیابت بارداری داشته‌اند و هم نوزادانشان در معرض خطر ابتلا به دیابت در طول زندگی خود هستند.

چندین سازمان بهداشتی توصیه می‌کنند که تمام زنان باردار باید با آزمایش خون از نظر دیابت بارداری مورد بررسی قرار گیرند.

در ایالات متحده، تست آزمایشگاهی ممکن است شامل یک روش یک مرحله‌ای یا دو مرحله‌ای باشد:

آزمایش یک مرحله‌ای تحمل گلوکز خوراکی 2 ساعته (OGTT): پس از اندازه‌گیری سطح گلوکز ناشتا، به فرد یک دوز ۷۵ گرم گلوکز برای نوشیدن داده می‌شود و سطح گلوکز وی در ۱ ساعت و ۲ ساعت پس از دوز اندازه‌گیری می‌شود. برای تشخیص دیابت، اگر فقط یکی از مقادیر (از جمله سطح گلوکز ناشتا)  بیش از حد نرمال باشد کافی است.

آزمایش دو مرحله‌ای:

تست چالش گلوکز را به عنوان آزمایش غربالگری انجام دهید: 

به یک‌ خانم دوز ۵۰ گرم گلوکز داده می‌شود و بعد از ۱ ساعت سطح گلوکز خون او اندازه‌گیری می‌شود.

اگر تست چالش گلوکز غیرطبیعی است، یک آزمایش تحمل گلوکز خوراکی ۳ ساعته انجام دهید:

بعد از اندازه‌گیری سطح گلوکز ناشتا در خانم‌ها، به او دوز ۱۰۰ گرم گلوکز داده می‌شود و گلوکز وی در فواصل زمانی مشخص اندازه گیری می‌شود. اگر حداقل ۲ مورد از موارد سطح گلوکز ناشتا، ۱ ساعت، ۲ ساعت یا ۳ ساعت بیش از حد معینی باشد، در این صورت دیابت بارداری تشخیص داده می‌شود.

کالج آمریکائی زنان و زایمان (ACOG) و  موسسات ملی بهداشت (NIH) در حال حاضر رویکرد دو مرحله‌ای را توصیه می‌کنند، در حالی که انجمن غدد درون ریز رویکرد یک مرحله‌ای را توصیه می‌کند و انجمن دیابت آمریکا (ADA) هر دو رویکرد یک مرحله‌ای یا دو مرحله‌ای را مناسب می‌داند.

سوالات متداول