استروژن

تاریخ انتشار:۱۳۹۹/۱۱/۲۱
آخرین آپدیت:۱۴۰۰/۶/۱۷
آزمایش استروژن برای اندازه گیری یا پایش سطح استروژن، تشخیص سطح غیر طبیعی یا عدم تعادل هورمون، پایش بر درمان ناباروری یا علائم یائسگی و گاهی اوقات برای آزمایش وضعیت جنین و جفت در مراحل اولیه بارداری آزمایش انجام ‌می‌شود.

اسامی مترادف

اجزاء استروژناستروناسترادیول استریولهورمون‌های استروژنیکEstrogen Fractions/fractionatedEstrone (E1)Estradiol (E2)Estriol (E3)Estrogenic Hormones

نام‌های رسمی

Estrogens

چرا آزمایش انجام می شود؟

  • برای اندازه‌گیری یا پایش بر سطح استروژن
  • برای تشخیص سطح غیر طبیعی یا عدم تعادل هورمون به‌عنوان دلیل علائم و نشانه‌های شما
  • برای پایش بر درمان ناباروری یا علائم یائسگی
  • گاهی اوقات برای آزمایش وضعیت جنین و جفت در مراحل اولیه بارداری 

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

زنان:

هنگامی که علائم عدم تعادل هورمون را مشاهده می‌کنید، مانند خونریزی غیرطبیعی از واژن، کمبود دوره‎‌‌های قاعدگی، رشد غیرعادی و یا رشد زودرس یا دیررس اندام جنسی.

هنگامی که تحت درمان ناباروری یا درمان علائم یائسگی هستید؛

هنگامی‌که باردار هستید و پزشک می‌تواند سلامت جفت و کودک در حال رشد را کنترل کند، اگر بارداری پر خطر در کار باشد.

مردان:

هنگامی که علائمی از زنانه شدن دارید، مانند بزرگ شدن سینه‌ها (ژنیکوماستی)

نمونه مورد نیاز

یک نمونه خون که از ورید بازو گرفته شده، یا یک نمونه ادرار ۲۴ ساعته

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

آمادگی خاصی نیاز ندارد، اما زمان نمونه‌گیری از خانم‌ها با چرخه قاعدگی وی یا در صورت بارداری با سن حاملگی (کودک) ارتباط دارد.

شرح آزمایش

استروژن‌ها گروهی از استروئیدها هستند که مسئول رشد و عملکرد اندام‌های تولید مثل و تشکیل خصوصیات جنسی ثانویه در زنان هستند. همراه با هورمون دیگر، پروژسترون، به تنظیم چرخه قاعدگی کمک می‌کنند، در رشد سینه‌ها و رحم نقش دارند و به حفظ بارداری سالم کمک می‌کنند. اگرچه به‌عنوان هورمون‌های اصلی جنسی برای زنان در نظر گرفته می‌شوند، اما در مردان نیز یافت می‌شوند و در متابولیسم استخوان و رشد در هر دو جنس نقش دارند. آزمایشات استروژن یکی از سه جزء استرون (E1)، استرادیول (E2) یا استریول (E3) را در خون یا ادرار اندازه گیری می‌کند.

  • استرون (E1) مستقیماً از تبدیل آندروستندیون (از غده فوق کلیه) یا غیرمستقیم از سایر آندروژن‌ها به‌دست می‌آید. (E1)همچنین می‌تواند توسط تخمدان‌ها و جفت، بیضه‌ها و بافت‌های چربی تولید شود. E1 و E2 در صورت نیاز می‌توانند به یکدیگر تبدیل شوند. E1 استروژن اصلی در مردان و زنان پس از یائسگی است.
  • استرادیول (E2) اساساً در تخمدان‌ها تحت تحریک FSH و LH در زنان قبل از یائسگی و در بیضه‌ها در مردان تولید می‌شود. E2 در زنان یائسه از تبدیل E1 حاصل می‌شود. این قوی‌ترین استروژن است و بیشترین غلظت را در زنان غیر باردار و قبل از یائسگی دارد. سطح E2 بسته به سن و وضعیت تولید مثلی زن متفاوت است. آن‌ها نشانگر خوبی برای عملکرد تخمدان هستند.
  • استریول (E3) توسط جفت تولید می‌شود و غلظت آن در طول بارداری زنان افزایش می‌یابد. افزایش سطح نشانگر سلامت بارداری و رشد کودک است. استریول بخشی از آزمایشات غربالگری سرم مادر در سه ماهه دوم است، آزمایشی که برای بررسی خطر جنین برای برخی ناهنجاری‌های کروموزومی انجام می‌شود. سطح بسیار کمی از E3 در زنان غیر باردار و مردان وجود دارد.

استروژن در دختران و زنان :

انواع و مقادیر استروژن که به طور معمول در خون یک زن وجود دارد، در طول زندگی او متفاوت خواهد بود. سطح آن در هر چرخه قاعدگی، در دوران بارداری و به صورت روزانه متفاوت است.

هنگام تولد

استرادیول (E2) و استرون (E1) بالا هستند اما ظرف چند روز سقوط می‌کنند. در اوایل کودکی سطح غلظت آن‌ها در حداقل مقدار است.

در سن بلوغ

غلظت E2 و E1 با نزدیک شدن به بلوغ شروع به افزایش می‌کند. این استروژن‌ها مسئول رشد پستان‌ها، رشد رحم  (همراه با سایر هورمون‌ها) و شروع و تنظیم قاعدگی هستند. مقدار متوسطی از E1 از بلوغ تا یائسگی وجود دارد. این غلظت در طول روز متفاوت خواهد بود اما از جهات دیگر نسبتاً پایدار است.

در دوران قاعدگی

چرخه قاعدگی تقریباً ۲۸ روز طول دارد و از دو مرحله تشکیل شده است، فاز فولیکولار (از روز اول تا روز ۱۴) و فاز لوتئال (از روز ۱۵الی ۲۸). در طی هر چرخه، استرادیول (E2) و چندین هورمون دیگر به طور معمول افزایش یافته و سپس در یک توالی خاص سقوط می‌کنند.

در دوران بارداری

استریول (E3) استروژن اصلی موجود در دوران بارداری است. توسط جفت تولید می شود، در هفته هشتم بارداری شروع به افزایش می‌کند و در طول بارداری به افزایش خود ادامه می‌دهد. افزایش شدید E3 تقریباً ۴ هفته قبل از شروع زایمان رخ می‌دهد. استریول موجود در گردش خون مادر به سرعت از بدن پاک می‌شود. هر آزمایش اندازه‌گیری استریول تصویری از آنچه در جفت و جنین اتفاق افتاده نشان می‌دهد، اما همچنین تغییرات طبیعی روزانه در غلظت استریول نیز وجود دارد.

E1 در طی بارداری نیز افزایش می‌یابد و در هفته‌های ۲۴ تا ۴۰ به اندازه ۱۰ برابر افزایش می‌یابد. پس از زایمان، E1 کاهش یافته و E3 مجدداً قابل شناسایی نیست.

در دوران یائسگی

استرون (E1) استروژن اصلی موجود در دوران یائسگی است. غلظت E2 با کاهش تولید تخمدان به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد و در نهایت در سطح پایین تثبیت می‌شود.

استروژن در پسران و آقایان

انواع و مقادیر استروژن که به طور نرمال در خون یک مرد وجود دارد تغییر می‌کند، اما تغییرات آن‌ها با گذشت زمان بسیار کمتر از زنان است و مقدارشان نیز بسیار پایین‌تر می‌باشد.

سوالات متداول