کراتینین
اسامی مترادف
نامهای رسمی
چرا آزمایش انجام می شود؟
برای تعیین اینکه آیا کلیهها به طور طبیعی کار میکنند و نیز برای نظارت بر درمان بیماری کلیوی این آزمایش درخواست میشود.
چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟
- به عنوان بخشی از آزمایشات روزمرهی خون انجام میشود.
- اگر مشکلات غیراختصاصی مربوط به سلامتی وجود داشته باشد یا اگر پزشک به بیماری کلیوی مشکوک باشد.
- در فواصل زمانی برای نظارت بر درمان بیماری کلیوی یا عملکرد کلیه در حین مصرف داروهای خاص نیز درخواست میشود.
نمونه مورد نیاز
نمونه خونی که از سیاهرگ بازو گرفته میشود. برای اندازه گیری کراتینین ادرار نیاز به نمونه رندوم یا نمونه ادرار 24 ساعته است.
آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟
خیر
شرح آزمایش
کراتینین چیست؟
در آزمایش کراتینین میزان این ماده در خون و یا ادرار اندازهگیری میکند. کراتینین یک محصول زائد است که در عضلات بدن از تجزیه ترکیبی به نام کراتین تولید میشود. کراتین بخشی از چرخهای است که انرژی لازم برای انقباض عضلات را تولید میکند. کراتین و کراتینین هر دو توسط بدن با سرعت نسبتا ثابتی تولید میشوند. تقریباً تمام کراتینین تولید شده توسط کلیهها دفع میشود، بنابراین اندازه گیری سطح خونی این ماده معیار خوبی برای عملکرد کلیهها است. مقدار کراتینین تولید شده به جنس، اندازه جثه یا سن فرد و توده عضلانی او بستگی دارد. به همین دلیل، غلظت کراتینین در مردان کمی بیشتر از زنان و کودکان میباشد.
درآزمایش کراتینین ادرار، میزان کراتینین موجود در ادرار اندازهگیری میشود. این آزمایش را می توان بر روی نمونه ادرار رندوم (که بهصورت اتفاقی گرفته میشود) و یا ادرار 24 ساعته (که در طول 24 ساعت طبق دستورالعمل آزمایشگاه جمعآوری میشود) انجام داد و این بستگی دارد به اینکه کدام نوع آزمایش توسط پزشک معالج شما درخواست میشود. معمولاً برای محاسبه کلیرانس کراتینین ممکن است از آزمایش کراتینین ادرار 24 ساعته استفاده شود. به استثنای چند حالت بالینی، تست کلیرانس کراتینین تا حد زیادی با اندازهگیری میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) جایگزین شده است.