هورمون آنتی مولرین (AMH)

تاریخ انتشار:۱۳۹۹/۱۱/۲۰
آخرین آپدیت:۱۴۰۰/۶/۳
آزمایش هورمون آنتی مولرین در زنان، برای ارزیابی عملکرد تخمدان، وضعیت یائسگی، سندرم تخمدان پلی کیستیک و یا ارزیابی اثربخشی درمان سرطان تخمدان انجام می‌شود.

اسامی مترادف

AMHتست هورمون AMHهورمون بازدارنده مولرینMIHفاکتور مهار کننده مولرینMIFمواد بازدارنده مولرینMIS

نام‌های رسمی

Anti Mullerian Hormone

چرا آزمایش انجام می شود؟

  • در زنان، برای ارزیابی عملکرد تخمدان، وضعیت یائسگی، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا ارزیابی اثربخشی درمان سرطان تخمدان انجام می‌شود.
  • در نوزادان برای ارزیابی وجود اندام‌های جنسی خارجی که به وضوح مذکر یا مونث بودن آن مشخص نیست (دستگاه تناسلی مبهم) و یا عملکرد بیضه‌ها در یک نوزاد پسر انجام می‌شود.

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

  • هنگامی که یک پزشک می‌خواهد باروری زن را ارزیابی کند، شروع یائسگی را پیش بینی کند، به سندرم تخمدان پلی کیستیک مشکوک باشد، یا بخواهد علت خصوصیات مردانه را در یک زن (ویریلیزاسیون) ارزیابی کند.
  • گاهی اوقات قبل از بکارگیری برخی از روش‌های کمک باروری؛ به طور دوره‌ای هنگامی که یک زن تحت درمان سرطان تخمدان تولید کننده AMH است انجام می‌شود.
  • وقتی پزشک مشکوک شود که بیضه‌های یک نوزاد پسر وجود ندارند، پنهان هستند یا عملکرد صحیحی ندارند.

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی که از ورید بازو گرفته شده است.

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

خیر.

شرح آزمایش

هورمون ضد مولرین (AMH) هورمونی است که توسط بافت‌های تولید مثل تولید می‌شود، از جمله بیضه‌ها در مردان و تخمدان‌ها در زنان. نقش و مقدار AMH به‌طور طبیعی بسته به جنس و سن متفاوت است. این آزمایش AMH را در خون اندازه گیری می‌کند.

در اوایل رشد یک نوزاد پسر، AMH توسط بیضه‌ها تولید می‌شود و از رشد اندام‌های تولید مثلی زنان جلوگیری می‌کند و در عین حال باعث رشد سایر اندام‌های تولید مثل مردان می‌شود. در پسران، سطح AMH تا زمان بلوغ بالا است، سپس شروع به کاهش می‌کند.

در دختران، مقادیر کم AMH تولید می‌شود، بنابراین امکان ایجاد ساختارهای تولید مثل در زنان را می‌دهد. سطح AMH در دختران جوان تا زمان بلوغ، زمانی که تخمدان‌ها شروع به تولید آن می‌کنند و سطح آن افزایش می‌یابد، پایین است. سپس AMH به‌طور مداوم در زنان در طی سال‌های باروری کاهش می‌یابد، پس از یائسگی بسیار کم شده و در نهایت غیرقابل تشخیص می‌شود.

AMH برای یک زن در طول سال‌های باروری مهم است. هنگام تولد، یک زن حدود یک میلیون تخمک دارد، سپس تعداد آن‌ها به طور طبیعی در دوران کودکی به حدود ۵۰۰۰۰۰ کاهش می‌یابد. فقط تعداد کمی از این تخمک‌های باقی مانده به بلوغ فولیکولی می‌رسند – در هر چرخه قاعدگی ماهانه زنان یکی یکی آزاد می‌شوند. AMH در طول فرآیند بلوغ و آزاد شدن تخمک (تخمک گذاری) تأثیر تعادلی بر عملکردهای دوره‌ای ماهانه هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینیزه (LH) دارد. مقدار AMH موجود انعکاس این رشد فولیکولی است.

مطالعات نشان داده است که سطح AMH ممکن است در تعیین پتانسیل بلوغ تخمک باقیمانده (ذخیره تخمدان) و احتمال بارداری وی مفید باشد. AMH در طول سال‌های باروری با گذشت زمان کاهش می‌یابد، با نزدیک شدن به یائسگی به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد و پس از یائسگی به طور معمول تقریباً قابل شناسایی نیست. تعیین سطح AMH ممکن است در ارزیابی وضعیت فعلی باروری زنان مفید باشد و ممکن است شروع یائسگی را پیش‌بینی کند.

افزایش سطح AMH با یک بیماری شناخته شده مؤثر بر تخمدان به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک  در ارتباط است. فولیکول‌های اضافی که در این سندرم ایجاد می‌شوند مقادیر غیر طبیعی زیادی از AMH تولید می‌کنند.

AMH همچنین نقشی حیاتی در تمایز جنسی در جنین دارد. در طی چند هفته اول بارداری، یک نوزاد در حال رشد دارای توانایی تولید اندام‌های تولید مثل مونث و مذکر است. تولید AMH و آندروژن توسط دو بیضه در یک پسر بچه مانع از تشکیل اندام‌های تناسلی زن (مجاری مولرین در هر دو جنین پسر و دختر موجود است) و تحریک تشکیل ارگان‌های دیگر تناسلی مذکر هستند. اگر در طی این فرآیند مقدار کافی AMH در دسترس نباشد یا وجود نداشته باشد، در این صورت ممکن است اندام‌های جنس مونث و مذکر ایجاد شوند. نوزادی که با دستگاه تناسلی مبهم متولد شده است ممکن است فوراً به عنوان مونث یا مذکر شناخته نشود.

AMH ممکن است در برخی تومورهای تخمدان (خوش خیم یا سرطانی) افزایش یابد. اگر تومور هورمون تولید کند، از آزمایش AMH می‌توان به عنوان نشانگر تومور برای نظارت بر اثربخشی درمان و نظارت بر عود استفاده کرد.

سوالات متداول