آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE)

تاریخ انتشار:۱۳۹۹/۱۱/۱۹
آخرین آپدیت:۱۴۰۰/۶/۳
آزمایش آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE)، برای کمک به تشخیص و بررسی سارکوئیدوز، برای کمک به افتراق این شرایط سیستمیک از دیگر اختلالات که علائم مشابه آن را دارد.

اسامی مترادف

نام‌های رسمی

Angiotensin Converting Enzyme-ACE

چرا آزمایش انجام می شود؟

  • برای کمک به تشخیص و بررسی سارکوئیدوز.
  • برای کمک به افتراق این شرایط سیستمیک از دیگر اختلالات که علائم مشابه آن را دارد.

چه زمانی باید آزمایش انجام شود؟

  • زمانی که علائمی مانند ضایعه گرانولومایی (برآمدگی‌های کوچکی در زیر پوست)، سرفه‌های طولانی مدت، آبریزش و قرمزی چشم و یا سایر علائم سارکوئیدوز دیده می‌شوند.
  • به طور مرتب هنگامی که دچار سارکوئیدوز فعال هستید و می‌خواهید روند آن را کنترل کنید.

نمونه مورد نیاز

یک نمونه خون که از ورید بازو گرفته شود.

نمونه خون وریدی با رعایت نکات زیر جمع‌آوری می‌شود:

– قبل از جمع‌آوری نمونه، مراجعه کننده احراز هویت می‌شود.

– قبل از نمونه گیری، از حساسیت‌های مراجعه کننده به ضدعفونی کننده‌ها و مواد لاتکس سؤال می‌شود.

–  پزشک و آزمایشگاه باید در جریان داروهای مصرفی قرار گیرند.

– ظرف‌های نمونه‌گیری متناسب با تست انتخاب می‌شود. برای این آزمایش فقط از ضد انعقاد هپارین استفاده می‌شود؛ زیرا سایر ضد انعقادها مانند EDTA آنزیم ACE را مهار می‌کنند.

– قبل از انجام آزمایش، متناسب با روش انجام و شرایط فیزیولوژیک تست، رژیم غذایی برای مراجعه کننده در نظرگرفته می‌شود. این آزمایش نیاز به ناشتایی ندارد.

آیا برای انجام این تست به آمادگی خاصی نیاز است؟

خیر.

شرح آزمایش

آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) آنزیمی است که به تنظیم فشار خون کمک می‌کند. افزایش سطح ACE در خون گاهی در سارکوئیدوز مشاهده می‌شود که یک اختلال سیستمیک با علت ناشناخته است که اغلب روی ریه‌ها تأثیر می‌گذارد. همچنین ممکن است بسیاری از اندام‌های دیگر بدن، از جمله چشم، پوست، اعصاب، کبد و قلب را تحت تأثیر قرار دهد. این آزمایش میزان ACE را در خون اندازه‌گیری می‌کند. یک ویژگی کلاسیک سارکوئیدوز، ایجاد گرانولوم، یعنی توده‌های کوچک تومور مانند متشکل از سلول‌های ایمنی و التهابی و بافت فیبری است که گره‌هایی را در زیر پوست و در اندام‌های بدن ایجاد می‌کنند. گرانولوما‌ها ساختار بافت‌های اطراف خود را تغییر می‌دهند و به تعداد کافی باعث آسیب و التهاب می‌شوند و ممکن است در عملکردهای طبیعی تداخل ایجاد کند. سلول‌های یافت شده در مرزهای خارجی گرانولوم‌ها می‌توانند مقادیر بیش‌تری ACE تولید کنند. سطح ACE در خون ممکن است هنگام ایجاد گرانولومای مرتبط با سارکوئیدوز افزایش یابد.

کاهش سطح ACE در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

- مصرف داروهای استروئیدی برای درمان سارکوئیدوز

- نئوپلاسم پیشرفته ریوی

 

داروها و عوامل مداخله گر:

داروهایی نظیر استروئیدها و داروهای ضد فشار خون بالای مهارکننده‌ی ACE سبب کاهش سطوح ACE می‌شوند، همچنین هایپرلیپیدمی و همولیز موجب کاهش سطوح ACE به صورت کاذب می‌شوند. بیماران زیر ۲۰ سال به طور طبیعی سطوح بالایی از ACE را دارند.

  • مصرف داروهای نیکاردیپین، تریودوتیرونین قبل از انجام آزمایش باعث افزایش کاذب ACE می‌شود.
  • مصرف داروهای کورتیکواستروئید، بنازپریل،کاپتوپریل، منیزیم سولفات، پردنیزولون، پروپرانولول قبل از انجام آزمایش باعث کاهش کاذب ACE می‌شود.

 

عوامل مخدوش کننده:

عواملی که روی سطح ACE تاثیر می‌گذارند شامل درجه حرارت نگهداری نمونه، و نمونه‌هایی که به صورت یخ زده و یا طولانی مدت نگهداری شوند می‌باشد که  ممکن است هنگام آزمایش به طور کاذب مقادیر بالاتری را نشان دهند.

 

مقادیر نرمال:

در سرم کمتر ازU/L ۴۰   

در مایع مغزی نخاعی: کم‌تر از ۲ یا ۳ واحد در لیتر

سوالات متداول